Duursporters presteren beter door krachttraining

Vaak is dit voor de (recreatieve) duursporter niet zo populair. De focus ligt meestal op veel kilometers en trainingsuren maken. En met krachttraining wordt al vaak snel gedacht dat je er te zwaar en breed van wordt, dat valt reuze mee.

Hypertrofie, spiergroei, treedt ongeveer pas op vanaf 8 tot 12 weken. Wat gebeurt er dan in die eerste weken als je aan krachttraining doet? De intramusculaire en intermusculaire coördinatie wordt dan verbeterd. Met intramusculaire activeer je ‘sluimerende motorunits’, dit herken je ook wel aan spierpijn. Met het verbeteren van de intermusculaire coördinatie gaan de spieren onderling beter samenwerken.

De krachttoename is dus in de eerste weken van trainen grotendeels te danken aan de toegenomen intramusculaire en intermusculaire coördinatie. Dat betekend dat je veel efficiënter gaat lopen en zuiniger met de energie omgaat.

Wat te doen na 12 weken krachttrainingen? Voor een goede opbouw is 2 á 3x per week trainen mijn advies en daarna is 1x per week voldoende om dit te onderhouden tijdens het wedstrijdseizoen. Nu in deze tijd zijn er weinig tot geen wedstrijden op dit moment, ideaal om hier nu aan te werken voor 2021.

Wat zijn de voordelen:

  • Uithoudingsvermogen wordt verbeterd
  • De spanning die spieren en pezen aankunnen wordt groter
  • Minder vermoeid
  • Minder kramp
  • Tijdens een race kunnen de spieren zwaarder belast worden, de kans op blessures neemt daardoor af

Een afwisselend trainingsprogramma met kracht en core stability oefeningen maakt het een fijne training.

Wil jij je duurprestaties verbeteren, eventueel samen met een maatje? Stuur een mail naar willem@pt058.nl of een berichtje naar 0682945999

Willem Wijma, jouw Personal Trainer